Απουσιολόγιο: εγκαίνια της 29ης Γιορτής Βιβλίου

H απουσία του υπουργού Πολιτισμού από τα εγκαίνια της 29ης Γιορτής Βιβλίου στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου δεν πρέπει να ξενίζει κανέναν. Οταν ένας πολιτικός, ωσάν ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης, αναλαμβάνει κάποιο υπουργείο που μάλλον αγνοεί κατά πού πέφτει η τοποθεσία του, είναι εύλογο να μην συγκινείται, να μην ενδιαφέρεται, να αγνοεί τους λόγους για τους οποίους έχει τα ηνία στα χέρια του.
Παρενθετικά, ας υπενθυμίσω με την ευκαιρία ότι στην περίπτωση του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι πρόκειται για ένα από τα "ατυχέστερα" του μεταπολιτευτικού πολιτικού βίου μας (που, σημειωτέον, συστάθηκε επί Χούντας - ως επιτομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων Εμπορίου-Βιομηχανίας, Προεδρίας, Παιδείας), για το οποίο ουδείς μπορεί ν' αρνηθεί την εμφανώς αδιάφορη και παρωχημένη αντίληψη περί πολιτιστικής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Η απουσία του υπουργού από μια εκδήλωση για το βιβλίο (εν προκειμένω) είναι επιβεβλημένη επομένως, δηλώνοντας επίσημα, μέσω του πολιτικού γραφείου του στους δημοσιογράφους, ότι δεν θα εμφανιστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Οι υποθέσεις που τον ταλανίζουν (απαγωγές υπόπτων Πακιστανών, τηλεφωνικές υποκλοπές, κυβερνητικοί τριγμοί και "έξοδος προς τις εκλογές") ξεπερνούν την πολιτική ευαισθησία του για τον πολιτισμό, υπολογίζει τα συν και τα πλην της καριέρας του, ετοιμάζεται να μαδήσει τη "μαργαρίτα" ρωτώντας "μένω ή φεύγω, μένω ή φεύγω".
Οχι, δεν είναι μοναδική περίπτωση πολιτιστικού ηνιόχου ο κ.Βουλγαράκης - τώρα μας απασχολεί, τώρα μας αφορά, τώρα μας ενδιαφέρει η περιστασιακή του παρουσία στα δρώμενα. Αργότερα, de facto και μελαγχολικά, θα μπει στη λίστα των "περαστικών", εκείνων που ήρθαν κι έφυγαν χωρίς να σταθούν, έστω λίγο, στην ουσία...
*Σχετικό σχόλιο υπάρχει στην "Ε", τυπωμένο μερικές ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο ΥΠΠΟ: http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%C2%EF%F5%EB%E3%E1%F1%DC%EA%E7&a=%C2%C1%D3%C9%CB%C7%D3+%D1%CF%D5%C2%C1%CB%C7%D3&id=62393456

Commenti

SILIO D'APRILE ha detto…
ασπάζομαι εν μέρει, εξαρτάται από το θέμα...
SILIO D'APRILE ha detto…
...δεκτές όλες οι απόψεις για το ύφος. Στόχος είναι η βελτίωση, η κορύφωση ίσως, το ενδιαφέρον, η δημιουργική περιπέτεια, η ουσία' όπως στην προκειμένη περίπτωση του θιγόμενου θέματος (που, φυσικά, ξεπερνάει την πολιτική βιβλίου).
Anonimo ha detto…
στην αρχη ολα τα μπλογκ "ψαχνονται". Πχ εγω στα πρωτα ποστ κατεβαζα σεντονια διηγηματα μου (5.000 λεξεις!). ετσι ειναιμ καθε φωνη βρισκει τη γλυκια της συχνοτητα σταδιακα και "λειωνει" ομορφα. εχω διαβασει προσωπικα,ποιητικα κειμενα του βασιλη και ξερει την πολυ καλη γνωμη μου γι αυτα...
ci ha detto…
Αφού σου ευχηθώ καλώς ήρθες, Silio d'Aprile, θα συμφωνήσω κι εγώ με τον Stamatis : το ύφος διαμορφώνεται στην πορεία. Κι άλλωστε πάλι δεν θα είναι το ίδιο όλες τις στιγμές και για όλα τα θέματα - είναι κι αυτό μέρος της γοητείας του bloggig.
Το σημαντικό είναι να γίνει η αρχή!
andy dufresne ha detto…
Επί του θέματος, δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα...

Χωρίς υπερβολές και λαϊκίστικη διάθεση και έξω από κάθε στενό κομματικό πλαίσιο, νομίζω ότι είναι ντροπή για τη χώρα η απουσία του υπουργού από την εκδήλωση και η απουσία του απ' τον πολιτισμό γενικώς.
Anonimo ha detto…
έτσι είναι! Το "ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο" του Κωνσταντίνου Καραμανλή παραμένει ρητορικά παρόν και δυσοίωνο. (Και τι έγινε, δηλαδή, που δεν ήταν εκεί ο υπουργός;! Η κουλτούρα πούλησε ποτέ για να επενδύσουν σ' αυτήν οι πολιτικοί σ' αυτή τη χώρα;).
Katerina ante portas ha detto…
Ε τώρα αγαπητέ, θυμίζετε το ανέκδοτο, μοιάζει εξοικειωμένος με το ..βιβλίο ο Λεβέντης κρητικός; Τώρα, μπορεί και να τον αδικώ!