Γιορτή Βιβλίου στην Ακρόπολη

Η 29η Γιορτή Βιβλίου ξεκίνησε στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαϊου) με όλη τη φιλοδοξία του εκδοτικού χώρου (ΣΕΒΑ) να προσφερθεί στο αναγνωστικό κοινό μία ακόμη ευκαιρία προσέγγισης του κόσμου του βιβλίου. Ωστόσο, η αντίληψη περί έκθεσης, προβολής, διακίνησης και ουσίας παραμένει ζητούμενο για όλους τους εμπλεκομένους - γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, αξίζει να ξαναδιαβαστεί το περσινό σχόλιο στην "Ε" ώστε να δοθεί ίσως η αφορμή για επανασχεδίαση όχι μόνον του χώρου, των περιπτέρων ή του τυπικού της συγκεκριμένης διοργάνωσης, αλλά κυρίως για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ελληνικού βιβλίου σε όλα τα επίπεδα. Ιδού:
Γιορτή βιβλίου χωρίς νόημα
Ας γίνουμε -κάποτε- λίγο περισσότερο τολμηροί. Ας δοκιμάσουμε -πολιτική ηγεσία, ενδιαφερόμενοι φορείς, συμμετέχοντες αλλά και αποδέκτες της προσπάθειας- μερικές λιγότερο κατεστημένες προτάσεις για πιο ουσιαστική επαφή με τον κόσμο του βιβλίου.
Δεν θα ήταν παράλογο να καταργηθεί η γιορτή-έκθεση βιβλίου με τον τρόπο που εδώ και περίπου τριάντα χρόνια πραγματοποιείται. Οπως δεν θα ήταν άστοχο να συντονιστούν κάπως, επί το ρεαλιστικότερον δηλαδή, οι εκδότες με τους βιβλιοπώλες, τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, οι συνδικαλιστικοί φορείς και οι διοργανωτές, ούτως ώστε το βιβλιοφιλικό κοινό να «εισπράξει» την ανανέωση του θεσμού των γιορτών-εκθέσεων και αντιστοίχως να ανταποκριθεί δηλώνοντας το «παρών» με την αγορά βιβλίων, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις ουσίας και όχι βερμπαλισμών, θεωρώντας πολιτιστική την ετήσια εκδοτική παρέμβαση στο Λεκανοπέδιο (και όχι πολυδιασπασμένη σε «αντίπαλες» εκθέσεις σε διάφορους χώρους ανά εξάμηνο).
Ολα αυτά θα ακούγονταν παράλογα εάν η Διονυσίου Αρεοπαγίτου ήταν προχθές κατάμεστη από κόσμο που ρωτάει για συγγραφείς και τίτλους, συναντάει ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών, βρίσκει αφορμές συγκίνησης, ψυχαγωγίας και γνώσης. Και επιπλέον, θα ήταν πιο δελεαστικό εάν οι τιμές των βιβλίων στα περίπτερα ήταν λίγο φθηνότερες ή έστω υπήρχαν προσφορές, εάν οι συμμετέχοντες εκδότες δεν επιδίωκαν μόνον τη βραχυπρόθεσμη εμπορική απόδοση από την παρουσία τους στη γιορτή-έκθεση, εάν, εάν, εάν...
Αντ' αυτών, η 28η Γιορτή Βιβλίου λαμβάνει χώρα στον υπέροχο πεζόδρομο κάτω από την Ακρόπολη. Μα δεν αρκεί, φυσικά. Και είναι φανερό ότι όλοι αμηχανούν: οι εκδότες και οι συνδικαλιστές τους (που προσπαθούν, μα οι περισσότεροι έχουν παρωχημένη αντίληψη περί πολιτιστικού προϊόντος), η ηγεσία των υπουργείων (που εθιμοτυπικά κάνει μια βόλτα κάθε φορά), το αναγνωστικό κοινό (που αντιλαμβάνεται τον εμπορικό χαρακτήρα του πράγματος και δεν πολυασχολείται).
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΒΑΛΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/05/2005
*Για περισσότερες πληροφορίες:

Commenti

Anonimo ha detto…
βασίλη, καλωσήρθες στην μπλογκοσφαιρα! ΄καλοταξιδα τα ψηφιακά σου κειμενα.
andy dufresne ha detto…
Kαλορίζικος αγαπητέ Βασίλη.

Μπήκες ήδη στα favorites.

Σε παρακολουθώ συστηματικά στον Τύπο, χάρηκα πολύ που σε είδα στη μπλογκόσφαιρα.

Ένας παλιός φίλος...
Anonimo ha detto…
8aymazw tous an8rwpous pou ta pane kala me thn texnologia.. ante kalorizikh h kainourgia pshfiakh peripeteia tou blog :)