Η "άσπρη λέξη" στο Διαδίκτυο

Τη γοητευτική περιπέτεια των λέξεων, την αναζήτηση της ρίζας τους και την αισθητική αξία τους προβάλλουν μέσα από την ιστοσελίδα τους οι τέσσερις λάτρεις της ετυμολογίας που υπογράφουν την «Ασπρη λέξη». Πρόκειται για τη διαδικτυακή τοποθεσία www.asprilexi.com, η οποία προσφέρει στους χρήστες της έναν φιλικό τρόπο προσέγγισης της ελληνικής γλώσσας, διεισδύοντας στον κόσμο του λόγου και της έκφρασης. Μία από τις εκδόσεις της «Ασπρης λέξης»Η ιδέα ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα η παρέα τής «Ασπρης λέξης» έχει διευρυνθεί εντυπωσιακά: οι Χάρης Τζαννής, Δημήτρης Παντελής, Ανδρέας Παπαγεωργίου και Γιάννης Στύλος έχουν πλέον περί τους δώδεκα χιλιάδες φίλους (συνδρομητές ή απλούς διαδικτυακούς επισκέπτες από 64 χώρες) που ανταλλάσσουν, περιγράφουν, προτείνουν λέξεις μεταξύ τους. «Η ιδέα ξεκίνησε από την προσωπική ανάγκη των συντελεστών της "Ασπρης λέξης"», λέει ο Χάρης Τζαννής, που ασχολείται με τα γραφιστικά της ιστοσελίδας, «για αναζήτηση της κάθε ελληνικής λέξης, του κυττάρου δηλαδή ενός ζωντανού οργανισμού όπως είναι η ελληνική γλώσσα. Το καθημερινό εργαλείο για την επικοινωνία των ανθρώπων είναι η γλώσσα τους και η σωστή χρήση της γλώσσας έχει αποτέλεσμα και τη σωστή επικοινωνία, ανάγκη κοινωνική στη σύγχρονη εποχή μας όπου κατακλυζόμαστε καθημερινά από πλήθος πληροφοριών».

Η «Ασπρη λέξη», με ηλεκτρονικό περιβάλλον φιλικό προς τον χρήστη και με «πλοήγηση» προσιτή ακόμη και για τους λιγότερο εξοικειωμένους με τη νέα τεχνολογία, δημοσιεύει σε θεματικές ενότητες ιδιόλεκτα, αρχείο λέξεων, παροιμίες, επώνυμα και τοπωνύμια, ξενικές λέξεις και αντιδάνεια, λογοτεχνικές λέξεις, συντακτικές και ορθογραφικές επισημάνσεις, θησαυροφυλάκιο λόγιων και σπάνιων λέξεων. Επιπλέον, η «Ασπρη λέξη» διαθέτει επιλογή για παιχνίδια (ηλεκτρονική τρίλιζα, σταυρόλεξο, λεξομαντεία, κρεμάλα, ηλεκτρονικές κάρτες). Και, σε κάθε περίπτωση, οι χρήστες μπορούν να υποβάλλουν μια ηλεκτρονική αίτηση για να παραλαμβάνουν καθημερινά (στην προσωπική ηλεκτρονική διεύθυνσή τους) τη λέξη της ημέρας.

«Από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν είμαστε μόνον ηλεκτρονικοί, αφού δημιουργήσαμε και τον φυσικό μας χώρο στο κέντρο της Αθήνας, όπου όποιος επιθυμεί μπορεί να μας επισκεφθεί, να γνωριστούμε, να δει από κοντά τις εκδόσεις μας, αλλά και να συμμετέχει σε μια σειρά δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την "Ασπρη λέξη"», εξηγεί ο Χ. Τζαννής αναφερόμενος τόσο στο βιβλιοπωλείο του πεζόδρομου Μαντζάρου 6 (στο Κολωνάκι) όσο και στα βιβλία που έχουν εκδοθεί από τις ομότιτλες εκδόσεις. Συγκεκριμένα, κυκλοφορούν τα εξής: «Λεξικό της άσπρης λέξης» (ένας τόμος ανά έτος λειτουργίας της ιστοσελίδας), «Ασπρη λέξη - 30 ονόματα», «Ασπρη λέξη - Ερωτας», «Ασπρη λέξη - Χριστούγεννα», «100 παροιμίες και παροιμιακές φράσεις», «Μαθήματα αρχαίας ελληνικής σύνταξης».

Η αισιοδοξία της ομάδας τής «Ασπρης λέξης» δεν κρύβεται, δεδομένου ότι οι καθημερινοί χρήστες της ιστοσελίδας πληθαίνουν συνεχώς. Στην ερώτηση γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο όνομα, απαντά με χιούμορ: «Οταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, διαβάζουμε συνήθως μαύρες λέξεις τυπωμένες σε λευκό χαρτί. Δήλωσα πως οι λέξεις έχουν χρώμα και αυτό είναι το γοητευτικό. Ο "ουρανός" γεμίζει τη φαντασία μου με γαλάζιο, ενώ ο "έρωτας" με κόκκινο. Τότε ο γραφίστας με διόρθωσε πως για εκείνον ο έρωτας ήταν ροζ. Αλήθεια, τι χρώμα έχουν οι λέξεις για κάθε έναν από εμάς; Το ταξίδι θα ξεκινούσε λοιπόν από την "άσπρη" λέξη, το χρώμα όλων των χρωμάτων, ο καθένας θα έβρισκε το χρώμα του και στο τέλος η λέξη θα κατέληγε με μαύρα γράμματα στην οθόνη του υπολογιστή μας...».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΒΑΛΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/09/2006

Commenti

Anonimo ha detto…
Kαλημέρα Silio.Πραγματικά πολυ καλή ιστοσελίδα. Την εχω και στις αγαπημένες μου εδω και χρόνια.Χμ,δεν μπορω να πω το ίδιο για τις εκδόσεις της όμως. Πριν περιπου τρία χρονια,ειχα παραγγείλει μεσα απο το διαδίκτυο,δυο βιβλία τους. Αλλά η σχέση περιεχομενου-τιμής όταν τα επιασα στα χέρια μου ήταν μάλλον απογοητευτική.
SILIO D'APRILE ha detto…
αυτό δεν μπορώ να το κρίνω. Η εκδοτική δουλειά διαφέρει τόσο πολύ από τη διαδικτυακή παρουσία. Η "άσπρη λέξη" έχει αποκτήσει το κοινό της - το μόνο που έκανα ήταν να επισφραγίσω δημοσιογραφικά την καλού επιπέδου προσφορά των τεσσάρων ιθυνόντων της ιστοσελίδας.