(www.e-poema.eu)

Το πρώτο τεύχος του (.poema..) κλείνει τον κύκλο του αυτόν τον μήνα με μια σειρά κειμένων που συμπληρώνουν την ύλη στις ενότητες "ποίηση", "δοκίμιο", "αφιέρωμα". Με αναμενόμενο το δεύτερο τεύχος, που θα ανεβεί στον ιστό την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, αλλά και την ημερίδα που διοργανώνει το (.poema..) με θέμα "Βίος και έργο του Ανδρέα Κάλβου", στη Στοά του Βιβλίου (3 Νοεμβρίου 2006), το πρώτο τεύχος ολοκληρώνουν τα εξής:

* Ενα απόσπασμα από το δοκίμιο "Το γλωσσικό κουτί" του Χρήστου Χρυσόπουλου (προσεχώς από τις εκδόσεις "Καστανιώτη"), το οποίο επικεντρώνεται στην περιπέτεια της λογοτεχνικής δημιουργίας, στην ικανοποίηση του "αιτήματος για γραφή" στη σημερινή εποχή.

* Ο ποιητής και μεταφραστής Δημήτρης Χουλιαράκης γράφει για τη συνάντηση των δύο ποιητών, Ιούλιου Σλοβάτσκι και Διονυσίου Σολωμού, στο πλαίσιο που όριζε ο ρομαντισμός της ευρωπαϊκής ποίησης στις αρχές του 19ου αιώνα. Η ποιητική σύνθεση "Ο τάφος του Αγαμέμνονα", της οποίας δημοσιεύεται απόσπασμα εντός του άρθρου στα ελληνικά και στα πολωνικά, αντικατοπτρίζει το όραμα του Πολωνού για την καλλιτεχνική πράξη και τη δημιουργική πνοή.

* Ο Αρης Μπερλής και η Φρανσουάζ Αρβανίτη στοιχειοθετούν το προφίλ, το ποιητικό όσο και το προσωπικό, της Καίης Τσιτσέλη. Τα κείμενα των ομιλιών τους (γκαλερί Bernier/Elliades, Μάιος 2006) δημοσιεύονται στο (.poema..) με αφορμή την παρουσίαση της έκδοσης "Καίη Τσιτσέλη, Το Α και το Ω" (εκδόσεις "Αγρα").

* Ο ποιητής και μεταφραστής Γιάννης Αντιόχου μεταφράζει το "Ρέκβιεμ" της Αννας Αχμάτοβα και καταθέτει ένα δείγμα από το σημαίνον έργο της Ρωσίδας ποιήτριας στις ηλεκτρονικές σελίδες του περιοδικού (σε ελληνικά, ρωσικά και αγγλικά).

* Ο ποιητής Μιχάλης Παπαντωνόπουλος μεταφράζει την ποιητική σύνθεση "Ο βίος της Μαρίας" του Ράινερ Μαρία Ρίλκε, που θα εκδοθεί εντός του μήνα από τις εκδόσεις "Ερατώ".

* Στο πλαίσιο της προβολής των ελληνικών λογοτεχνικών περιοδικών, το (.poema..) παρουσιάζει ενδιαφέροντα άρθρα της Κικής Δημουλά (στο "Εντευκτήριο"), του Αλέξη Ζήρα ("Τεχνοπαίγνιον"), του Ντίνου Σιώτη ("Δέκατα").

* Οσον αφορά τις προδημοσιεύσεις, στο παρόν τεύχος δημοσιεύονται κεφάλαια από την έκδοση "Η εποχή των μεταβάσεων" του Jurgen Habermas, μτφρ.: Μαρία Τοπάλη & Ελίζα Παπαδάκη, επιμ.: Βασίλης Βουτσάκης, στις εκδόσεις Scripta, την έκδοση "Ο μύθος του Ικάρου - Πραγματεία περί απελπισμού και μακαριότητας" του Αndre Comte-Sponville, στις εκδόσεις Κέδρος και την έκδοση "Ο Λόγος στην Ιστορία - Εισαγωγή στη Φιλοσοφία της Ιστορίας" του Ηegel, μετάφραση-προλεγόμενα-ερμηνευτικά σχόλια: Παναγιώτης Θανασάς, εκδόσεις Μεταίχμιο.

* Στη νέα στήλη "Οπισθόφυλλο" αυτοπαρουσιάζονται, καταθέτοντας σκέψεις για τις πρόσφατα εκδοθείσες ποιητικές συλλογές τους, οι Μαριγώ Αλεξοπούλου ("Το φθονόμετρο", εκδόσεις Κέδρος), Δημήτρης Ελευθεράκης ("Η στέππα, εκδόσεις Νεφέλη), Κυριάκος Χαραλαμπίδης ("Κυδώνιον μήλον", εκδόσεις Αγρα), Βασίλης Αμανατίδης ("4-D", εκδόσεις Γαβριηλίδης), Κώστας Παπαγεωργίου ("Το μαύρο κουμπί", εκδόσεις Κέδρος).

--->Από τούδε, το (.poema..) εγκαινιάζει τη σελίδα των αναγνωστών, προσφέροντας τη δυνατότητα στους μύστες και τους μυημένους στον ποιητικό λόγο να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους από τις ηλεκτρονικές σελίδες του περιοδικού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν στο εξής τα ποιήματά τους για δημοσίευση στη στήλη αποδεχόμενοι, ωστόσο, την πρότερη αξιολόγηση από τη συντακτική ομάδα του (.poema..). Η αποστολή των ποιημάτων (να μην ξεπερνούν τις δύο σελίδες μεγέθους Α4 και με ελεύθερη επιλογή γλώσσας) θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (editor@e-poema.eu) με παράλληλη γνωστοποίηση προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, ηλ.διεύθυνση αποστολέα, τηλέφωνο).

Commenti

federica ha detto…
Buon lavoro! ;-)
Anonimo ha detto…
καλή του τύχη λοιπόν
Αύρες να πνέουν στα ταξίδια του.
Anonimo ha detto…
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!!!
Anonimo ha detto…
Ωραία! Καλή συναίχεια!