"Λέσχες αναγνώσεων" σε ελληνικές πόλεις

Μία ιδέα πολλαπλά ωφέλιμη για την καλλιέργεια της βιβλιοφιλίας αποτελεί το πρόγραμμα που προωθεί το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με τίτλο «Λέσχες αναγνώσεων». Πρόκειται για την πρώτη, ουσιαστικά, δοκιμή οργανωμένου και σχεδιασμένου μηχανισμού για λέσχες τοπικής κλίμακας με συμμετέχοντες αναγνώστες βιβλίων λογοτεχνίας και εν γένει ανθρώπων με καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα.
Το ΕΚΕΒΙ ευελπιστεί ότι ο «σπόρος» θα βρει γόνιμο έδαφος ν' αναπτυχθεί, βλασταίνοντας μεταξύ συμμετεχόντων από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, ηλικίες, ενδιαφέροντα. Το βιβλίο, μ' άλλα λόγια, μπορεί να γίνει πόλος δημιουργικός, να δώσει ευκαιρίες για προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις τέχνες και τα γράμματα. Το μοντέλο των λεσχών ανάγνωσης έχει μακρά και επιτυχημένη παράδοση σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Και ίσως ήρθε η στιγμή να βρει ανταπόκριση και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το πλάνο που έχει εκπονήσει το ΕΚΕΒΙ, οι λέσχες μπορούν να λειτουργήσουν σε οποιαδήποτε πόλη υπάρχει -και υπάρχει- πυρήνας ανθρώπων που αγαπούν τον κόσμο του βιβλίου. Δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από έναν χώρο (σχολική αίθουσα, βιβλιοθήκη, ιδιωτική κατοικία, πολιτιστικός πολυχώρος) και τη διάθεση για συνάντηση και συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν συγκεκριμένα λογοτεχνικά έργα, συγγραφείς, τάσεις και ρεύματα από την παγκόσμια εκδοτική αγορά. Οι λέσχες, που προβλέπεται αρχικά να εκτεθούν σε δεκατρείς ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Ρόδο, Λιβαδειά, Χαλκίδα, Βόλο, Λάρισα, Βέροια, Καστοριά, Δράμα), αναμένεται να προσελκύσουν μεγαλύτερο κοινό συμμετεχόντων από άλλες πόλεις.
Ο τρόπος των συναντήσεων, η επιλογή των θεματικών ενοτήτων, οι πιθανές παράλληλες δραστηριότητες, αναμένεται να ανακοινωθούν σε επίσημη παρουσίαση του προγράμματος από τη διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρη, στα τέλη Νοεμβρίου.
ΒΑΣ.ΡΟΥ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/11/2006

Commenti

Anonimo ha detto…
silio, εξαιρετικη η ιδεα. Εχω παει σε δυο αντιστοιχες ομαδες αναγνωστων (Κορωπί, Ελευσίνα) και η εμπειρία ηταν υπεροχη.
SILIO D'APRILE ha detto…
αξίζει τον κόπο. Και αφορά τους πραγματικούς βιβλιόφιλους... Σε μερικές ημέρες, εξάλλου, θα γίνει συνέντευξη Τύπου και θα μπορώ να πω περισσότερα εδώ.
Πάρα πολύ καλή ιδέα. Είναι γκρίναι αν πω, γιατί δεν είχε γίνει τόσα χρόνια;

Θα μού πεις, κι εδώ από το κράτος θα περιμένουμε νακάνει την πρώτη κίνηση;

Ε.....
δίκιο θα έχεις.
SILIO D'APRILE ha detto…
gatto nero, δεν φταίνει το κράτος γιατί απλούστατα αυτό το κράτος σχηματοποιήθηκε πρόχειρα και άτσαλα. Ετσι διαμορφώθηκαν οι συνειδήσεις αυτών που συναποτελούν το κράτος, εσύ, εγώ, οι άλλοι. Δεν υπάρχει κανένας να κάνει την πρώτη κίνηση - ο καθένας κάνει ό,τι του 'ρθει (μοιάζει λίγο με τους τύπους που οδηγούν παπάκι στο κέντρο της Αθήνας, τους ψηφοφόρους που άνευρα επιλέγουν αυτά τα κόμματα και αυτούς τους πολιτικούς ή τους πρωινούς μαλάκες επιβάτες που παίζουν το μπεγλέρι τους μέσα στο μετρό - και, cazzi, δεν φέρνουν καθόλου σε αυθεντικούς ρεμπέτες). Νομίζω ότι υπερρεαλιστικά, λιτά κι ακραία σού περιέγραψα το σκεπτικό της απουσίας αγωγής, αισθητικής, υποδομών. Το πάω μακριά, θα πεις. Εντάξει, ας περιοριστούμε εν προκειμένω λέγοντας ότι οι αναγνώστες, εν γένει οι φιλότεχνοι, είναι ελάχιστοι ενώπιον της βαθιάς ημιμάθειας, της υποχόνδριας επιμονής στο μηδέν, του τείχους ανοησίας που ορθώνεται οπουδήποτε κινηθείς ή θελήσεις να εισέλθεις-εξέλθεις. Οι "Λέσχες αναγνώσεων", το λέω και το υποστηρίζω με την παρουσία μου στον θεσμό, είναι μια αμφίβολη κηλίδα που ίσως αφήσει θετικό στίγμα (ειδικά στις μικρές πόλεις). Ιδωμεν αισιόδοξα.
Βρίσκω θετική την πρωτοβουλία και συνυπογράφω τα σχόλιά σου για την αισιόδοξη όψη της σκέψης σου. Θεωρώ όμως πως τέτοιες "κρατικές" πρωτοβουλίες συνήθως κρύβουν την παγίδα της πρόσκαιρης και ευκαιριακής χρηματοδότησης για διάφορους τυχάρπαστους που ίσως έχουν τα μέσα και τις γνωριμίες για να επιτελέσουν το ιερό καθήκον της όποιας επιχειρηματικής τους δράσης. Είμαι της άποψης πως οι λέσχες που θα αναπτυχθούν θα πρέπει να αναπτυχθούν όχι βάση κρατικού σχεδίου, αλλά με γνώμονα τις αναγνωστικές ανάγκες των ίδιων των αναγνωστών της κάθε περιοχής. Και είμαι σίγουρος πως λίγες αν όχι ελάχιστες θα παραμείνουν ενεργές, αφού η ανάγκη ύπαρξής τους, ας μην κρυβόμαστε, δεν αποτελεί ζητούμενο για πολλούς από πολίτες αυτής της χώρας. Ίδωμεν.
SILIO D'APRILE ha detto…
)))Παργινός: θεωρώ ότι εξίσου η δική σου ματιά δεν λαθεύει. Ωστόσο, μιλώντας αισιόδοξα θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κάτι περισσότερο σ' αυτή την "κρατική" παρέμβαση - ούτε χρήματα διακυβεύονται ούτε μικροκομματικές ίντριγκες που θα γεννούσαν πιθανώς κάποιες αμφιβολίες και ίσως μια θεσμική καχυποψία. Ας μπει ο σπόρος και θα δούμε εάν βλαστήσει, ε;!