Ημέρες του οίνου και των ρόδων...

Αγγελος Ρούβαλης: Κρασί από τα πιο ορεινά της αμπελουργικής ζώνης Αιγιαλείας
Τα πρότυπο οινοποιείο σε απόσταση τριών μόλις χιλιομέτρων από την Εθνική οδό Αθηνών-Πατρών στο ύψος του Αιγίου μπορούν να επισκεφθούν όσοι θέλουν να δουν από κοντά τη διαδικασία της οινοποίησης. Το κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ομορφιάς δεσπόζει του χωριού Σελινούντας, ενώ έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με σύγχρονες οινοποιητικές πρακτικές από το 1994 με κοινοτική συγχρηματοδότηση.
Το οινοποιείο της Οινοφόρου είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών του οινολόγου, κ. Άγγελου Ρούβαλη, να προβληθεί και να κατακτήσει τις αγορές το εμφιαλωμένο κρασί από αμπελώνες της Αιγιαλείας. Αν και από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα, οι εξελίξεις προχωρούν με αργό ρυθμό, το κρασί μας έχει αποδείξει ότι ως προϊόν χρειάζεται πολύ χρόνο για να αποκτήσει το δικό του κοινό. Έτσι συνέβη και με τα κρασιά της Οινοφόρου.
Αρχικά, έγινε η μεγάλη επιτυχία με το «Ασπρολίθι», το πρώτο λευκό κρασί υψηλής ποιότητας αποκλειστικά από μία ελληνική ποικιλία, τον Ροδίτη. Ακολούθησε μία περίοδος πειραματισμών, με τοπικές και ξένες ποικιλίες σε συνεργασία πάντα με τους αμπελουργούς της περιοχής. Στο μεταξύ, ο κ. Ρούβαλης φύτευσε 40 στρέμματα αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας σε υψόμετρο 840 μ., στο οροπέδιο της Τράπεζας Αιγίου, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν από τους πιο ορεινούς αμπελώνες στην Ελλάδα.
Βέβαια, στην ίδια περιοχή συναντά κανείς αμπέλια ξενικών ποικιλιών σε υψόμετρο που φτάνει και τα 1.050 μ. Η νέα εμπορική περίοδος (2006/2007), που θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση του φετινού τρύγου, βρίσκει την «Οινοφόρος» με δύο σειρές προϊόντων, τον «Μικρό Βοριά» και τον «Ιανό». Η δεύτερη σειρά, μάλιστα, θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το Νοέμβριο και θα περιλαμβάνει παλαιωμένα κρασιά. Η πρώτη, που περιλαμβάνει φρέσκα κρασιά, θα εμπλουτιστεί με δύο νέα προϊόντα.
Ο κ. Ρούβαλης μας ξενάγησε στο επισκέψιμο οινοποιείο, το οποίο έχει και άλλη μία ιδιαιτερότητα: Έτσι όπως έχει κατασκευαστεί πάνω στην πλαγιά, διαθέτει έξι επίπεδα, που επιτρέπουν τη φυσική ροή του μούστου, από τη στιγμή που θα μπουν τα σταφύλια στο πιεστήριο μέχρι την εμφιάλωση του φρέσκου κρασιού και την παλαίωση στο πέμπτο και το έκτο επίπεδο.
Ήταν εντυπωσιακό, επίσης, το γεγονός ότι οι εσωτερικοί χώροι ήταν πεντακάθαροι, παρ’ όλο που αυτή την περίοδο έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος του Chardonnay, του Merlôt και του Cabernet Sauvignon, ολοκληρώνεται η συγκομιδή του Syrah, έχει ξεκινήσει ο τρύγος των ορεινών Riesling και Λαγόρθι, ενώ μαζεύτηκε ήδη και ο πρώτος Ροδίτης από τα χαμηλά υψόμετρα.
Ο κ. Ρούβαλης εξηγεί ότι «η καθαριότητα επιτυγχάνεται με την κατάλληλη επίστρωση του δαπέδου, την κατάλληλη κλίση, τους ανοξείδωτους σωλήνες για την αποστράγγιση των υπολειμμάτων και τις στρογγυλεμένες γωνίες στους τοίχους και τα σκαλιά».
Στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου περιλαμβάνονται τρία πιεστήρια, δύο επίπεδα με ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης, γραφεία, αίθουσα γευσιγνωσίας, γραμμή εμφιάλωσης και συσκευασίας, χώροι αποθήκευσης για φιάλες, καθώς και ειδικά κατασκευασμένες υπόγειες κάβες όπου παλαιώνουν τα ερυθρά κρασιά σε δρύινα βαρέλια. Ετησίως επεξεργάζεται και εμφιαλώνει περίπου 150 τόνους οινοστάφυλων. Το οινοποιείο βρίσκεται σε προνομιακή θέση, στο κέντρο της αμπελουργικής ζώνης της Αιγιάλειας και από την αίθουσα γευσιγνωσίας μπορεί να απολαύσει κανείς την πανοραμική θέα στον κατάφυτο κάμπο με ελιές και εσπεριδοειδή και στον Κορινθιακό κόλπο.
Μεγάλη σημασία, όμως, για το τελικό προϊόν έχει και η πρώτη ύλη. Εφόσον, τα κρασιά της Οινοφόρου έχουν βραβευτεί τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ρωτήσαμε τον κ. Ρούβαλη για τη σχέση που έχει αναπτύξει με τους αμπελουργούς: «Υπάρχει μία μικρή ομάδα παραγωγών, με τους οποίους έχουμε συμβολαιακή σχέση, καθώς εγώ δεσμεύομαι να απορροφήσω την παραγωγή τους κι εκείνοι δεσμεύονται για την ποιότητα του προϊόντος. Σε ευρύτερο πλαίσιο, το οινοποιείο απορροφά ποσότητες από όλη την περιοχή κυρίως με γνώμονα την ποιότητα, διατηρώντας τις τιμές σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Εξάλλου, περίπου το ¼ της πρώτης ύλης προέρχεται από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες, ενώ και οι υπόλοιποι παραγωγοί δεν ακολουθούν διαφορετικά πρότυπα καλλιέργειας, λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών, που εμποδίζουν την ανάπτυξη ασθενειών».
Η αμπελουργική ζώνη της Αιγιάλειας, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Ρούβαλης, εκτείνεται από το Παναχαϊκό όρος, το οποίο είναι το φυσικό δυτικό σύνορο, μέχρι την Αιγείρα και το φαράγγι του Βουραϊκού στα ανατολικά. Στο νότο ολόκληρη η περιοχή προστατεύεται από τον Χελμό και προς βορρά συνορεύει με τον Κορινθιακό κόλπο. Είναι η μοναδική ζώνη στην Ελλάδα με βορινή έκθεση, πράγμα που δημιουργεί ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια του αμπελιού.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Παυσανία στα «Αχαϊκά» του για τις αρετές της περιοχής αυτής και ο θαυμασμός του περιηγητή του 19ου αι. Thomas Wyse για τα βαρέλια του μοναστηριού του Μεγάλου Σπηλαίου.
Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα www.agronews.gr

Commenti

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχουμε. Πολλές ευχές για υγεία πάνω από όλα, έμπνευση και δημιουργικότητα.
SILIO D'APRILE ha detto…
εύχομαι επίσης καλόν χρόνο και με δημιουργικές αιχμές. Ναι, η υγεία προηγείται, ακολουθεί η ευδαιμονία...