H τελευταία ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Η τελευταία ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας είναι το σχόλιο του Πάνου σχετικά με την προσφορά dvd από το κυριακάτικο φύλλο του "Ριζοσπάστη", στο οποίο προβάλλεται οπτικό υλικό (φωτογραφίες και κινηματογραφικές λήψεις) από τη δράση του ΔΣΕ στη διάρκεια του Εμφυλίου. Συμφωνώντας κι επαυξάνοντας, το κείμενο αναπαράγεται εδώ:

Είδα το DVD με την παραγωγή του «902» ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1946-1949. Ένα ντοκυμανταίρ που περιέχει κινηματογραφικά ντοκουμέντα από το αρχείο του ΚΚΕ, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, καθώς και από το αρχείο του σκηνοθέτη Διονύση Γρηγοράτου.

Ακριβώς γι’ αυτά τα μοναδικά ντοκουμέντα φρόντισα να αποκτήσω το DVD, που το προσέφερε ο Ριζοσπάστης της προηγούμενης Κυριακής. Δεν είχα καμιά αμφιβολία για το πνεύμα της αφήγησης (δηλαδή το πώς το ΚΚΕ παρουσιάζει την ιστορία του Εμφυλίου) αλλά η πραγματικότητα ξεπέρασε τη φαντασία!

Το βασικό μοτίβο είναι ότι ο ΔΣΕ βάδιζε από νίκη σε νίκη, μέχρι τα τέλη Αυγούστου του ’49! Ως επιτυχία παρουσιάζεται ακόμα και ο ελιγμός απελπισίας που επιχειρήθηκε στα μετόπισθεν, λίγες μέρες πριν το τέλος, με επικεφαλής τον καπετάν – Γιώτη. Και, θαυμαστό επίτευγμα της κομματικής λογικής, ως επιτυχία υπονοείται ακόμα και η …μάχη της Φλώρινας, που ήταν πραγματική τραγωδία για τον ΔΣΕ! Φυσικά, δεν δίνεται η παραμικρή λεπτομέρεια για τη μάχη αυτή, ενώ το ντοκυμανταίρ ασχολείται αναλυτικά με την κατάληψη του Καρπενησίου, μια επιχείρηση που ουσιαστικά είχε μονάχα πρόσκαιρα κέρδη, σε επίπεδο εντυπώσεων.

Όσο για την ανάλυση των διεθνών συσχετισμών, άλλη τραγωδία εις το όνομα της απλοϊκότητας – για όλα φταίει ο κακός ιμπεριαλισμός. Η μεγάλη σοβιετική πατρίδα, που παραχώρησε εν ψυχρώ την Ελλάδα στη Δύση (ευτυχώς, εδώ που τα λέμε…) στα πλαίσια της συμφωνίας για τις σφαίρες επιρροής, παραμένει υπεράνω κριτικής. Ο Ζαχαριάδης παρουσιάζεται, εμμέσως, ως μεγάλος ηγέτης, το όνομα «Τίτο» δεν ακούγεται καν, και φυσικά δε γίνεται λόγος για την ετσιθελική παράταση του Εμφυλίου και κατά το 1949, από την ηγεσία Ζαχαριάδη, παρά τη ρητή θέση της ΕΣΣΔ ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα επιτυχίας και την παραίνεσή της να τα μαζεύουν, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Εννοείται ότι απουσιάζει έστω και η υποψία παραδοχής ενός μεριδίου ευθύνης του ΚΚΕ για τον Εμφύλιο…

Δεν έχει νόημα, προφανώς, να κριτικάρει κανείς ένα 100% προπαγανδιστικό εγχείρημα. Ωστόσο, παραμένει εντυπωσιακό το γεγονός ότι, εξήντα χρόνια μετά, ένα ιστορικό κόμμα όπως είναι το ΚΚΕ εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να αναστοχαστεί πάνω στην ίδια την ιστορία του. Ενδιαφέρουσα και η διαπίστωση, πόσο αταλάντευτα ακλόνητη παραμένει στους κόλπους του η αμιγώς θεολογική σκέψη…

Το DVD περιέχει, όντως, σπάνιο και πολύτιμο υλικό. Αρκεί να κλείνει ο ήχος!

Commenti

artois ha detto…
Έτσι κι αλλιώς άπαντες προπαγανδίζουν και προβάλλουν την εκδοχή που τους εξυπηρετεί. Οι περισσότεροι μάλιστα το κάνουν δηλώνοντας (δήθεν)αντικειμενικοί. Και όχι μόνον στον χώρο της Ιστορίας, που δεν είναι αντικειμενική επιστήμη, αλλά και σε άλλους χώρους. Όπως στον χώρο της Τέχνης π.χ.

Γιατί να μην το κάνει και o Ριζοσπάστης που εντίμως δηλώνει ότι είναι "όργανο της Κ.Ε. του ΚΚΕ";

Λειτουργούσης και της κρίσης μου, πολύ περισσότερο εμπιστεύομαι τέτοιου είδους καταγραφή παρά δήθεν αντικειμενική από άλλα κέντρα που βρίσκουν πρόθυμους "αντικειμενικούς" παρατηρητές σε μεγάλα ΜΜΕ.
16Forever ha detto…
Ακριβως όπως τα λεει ο Artois...Δηλαδη τι παραπανω περιμενατε..??
SILIO D'APRILE ha detto…
artois, δεν διαφωνούμε.

16forever, δεν περιμένει κανείς κάτι διαφορετικό από ένα όργανο έκφρασης κόμματος. Ωστόσο, προϊόντος του χρόνου, και με δεδομένη την άνδρωση των νεότερων γενεών, δεν είναι ανώφελο να εμμένει το ΚΚΕ σε μια μονοσήμαντη προσέγγιση; Φυσικά, προσωπικά μιλώντας, κλίνω προς αυτή την πλευρά αλλά ταυτόχρονα "βλέπω" τα τραγικά λάθη της Αριστεράς, του Ζαχαριάδη προεξάρχοντος, αλλά και την ξεκάθαρη σύνδεση του Εμφυλίου με τις αντιπαραθέσεις βενιζελικών-αντιβενιζελικών, την εκστρατεία και ήττα της Μικράς Ασίας, το Κίνημα του '35... Υποθέτω ότι συμφωνείς.
16Forever ha detto…
κυριε βασιλη επειδη σας διαβαζω τακτικα και στην "Ε" και γενικοτερα μου αρεσουν αυτα που γραφετε, επιτρψτε μου να σας πω κατι προσωπικο:

Δε θελω να επεκταθω παραπανω με το ζητημα...νομιζω ειναι χιλιοειπωμενα και τετριμμενα.Ειλικρινα οτι σχετιζεται με το ΚΚΕ και κατ'επεκταση με την αριστερα με φθειρει ψυχολογικως..:-)
SILIO D'APRILE ha detto…
Συμφωνώ για το ψυχανέμισμα επί του θέματος. Εδώ, στο ιστολόγιο, κάνουμε μόνον κάποιες νύξεις, ψήγματα συζήτησης δηλαδή. Ας πω μια κακία, ωστόσο: το ΚΚΕ ευθύνεται για πολλά στην πρόσφατη Ιστορία μας. Μα το χειρότερο είναι όλα εκείνα τα "κνιτάκια", αυτοί οι τωρινοί πενηντάρηδες, που ανδρώθηκαν κομπλεξικά με το σφυροδρέπανο στο πέττο και τη βρόμικη μασχάλη, ως άποψη, αλλά τρέφονται (και τρέφουν) τους ανίδεους και αφελείς με τον νεόκοπο φασισμό τους (πω πω, πόσες "μούρες" των μίντια και του ευρύτερου δημόσιου βίου μού έρχονται στον νου τώρα!...). Α ρε, Αριστερά των ρομαντικών καβαλάρηδων!
16Forever ha detto…
χοχοχοχο

που να δείτε τη νέα γένια κνιτακίων.θα φρίκαρετε αγαπήτε!!!:-D
SILIO D'APRILE ha detto…
ξέρω, ξέρω!... (χαμογελώ επίσης, σαρδόνια)
Anonimo ha detto…
....ως γνωστον αυτοκριτικη και ΚΚΕ ειναι ευθειες ασυμπτωτες, τι διαφορετικο να περιμενει κανεις?

...ο Περισσος κι ο Παπας εχουν το αλανθαστο!
artois ha detto…
Δεν διαφωνείτε μαζί μου, Silio D' Aprile, αλλά ταυτόχρονα "συμφωνείτε" με το κείμενο στο οποίο διαφωνώ εγώ.

("και επαυξάνετε" και αναδημοσιεύετε)

Θα προσπαθήσω να σας καταλάβω...

nuwanda, δεν έχουν μόνον ο Πάπας και το ΚΚΕ το αλάνθαστο. Το έχει και η Νέα Δημοκρατία (πρώην ΕΡΕ) και το Πασόκ που κρατούσαν (και κρατούν) το τιμόνι για περισσότερο από μισό αιώνα.

...και ως γνωστόν ΝΔ, Πασόκ και σεβασμός στον πολίτη, είναι επίσης ευθείες ασύμπτωτες.

Ακόμα ΝΔ και Πασόκ και σεβασμός στο περιβάλλον, το ίδιο

ΝΔ Πασόκ και εθνική πολιτική επίσης
ΝΔ Πασόκ και Παιδεία παρομοίως

Να συνεχίσω τον κατάλογο, ή αρχίζεις να καταλαβαίνεις;
artois ha detto…
Nα σε βοηθήσω λίγο ακόμα.

Από έλλειψη αυτοκριτικής δεν πέθανε κανείς ποτέ.

Από ένα απαράδεκτο σύστημα υγείας όμως, πήγε κόσμος και κοσμάκης.

Ξέρεις... δεν είναι όλοι Μητσοτάκηδες για να βρίσκουν αυθημερόν θέση στο Ωνάσειο.
Anonimo ha detto…
αγαπητε artois, δυο λογια στα πεταχτα λογω ελλειψης χρονου:

μου μιλας για κομματα αστικα, σαθρα και διεφθερμενα εν τη γεννεσει τους, που σχηματισθηκαν απο λαμογια για να εξυπηρετησουν λαμογια.... τι το φυσικωτερο να κανουν αυτα που κανουν!

το ΚΚΕ ομως (in theory) εκπροσωπουσε και εκπροσωπει τις λαικες μαζες. Ευτυχησε να βιωσει την εποποιία του ΕΑΜ /ΕΛΑΣ και, αντι να εδραιωσει μια πραγματικη λαϊκη δημοκρατια στην χωρα, βλακωδεις & καιροσκοπικοι χειρισμοι (Καζερτα, Λιβανος, Βαρκιζα κλπ) οδηγησαν στην απολυτη καταστροφη (εμφυλιος).

Η σωρεια των λαθων (γιατι, αν δεν ηταν λαθη, τι οδηγησε τότε στην καταστροφη?) ποτε δεν εγινε παραδεκτη, ποτε δεν ζητηθηκε μια συγγνωμη απο καποιους, ποτε δεν αναλυθηκε σοβαρα (ακομη και η αποκαθηλωση του Ζαχαριαδη εγινε λογω αποσταλινοποιησης, οχι γιατι του αποδοθηκαν τα λαθη που επερεπε...)

to make the long story short: τα κομματα της αριστερας, ΙΜΗΟ, θα μπορουσαν να ειναι ισχυρα και αποτελεσματικα σε μια χωρα σαν την Ελλαδα, εαν ειχαν φερθει εντιμα και δικαια προς αυτον από τον οποιο αντλουν την πραγματικη τους δυναμη - τον λαο. Το οτι δεν το εκαναν ειναι για εμενα ενας βασικοτατος λογος για την σημερινη καταντια της πολιτικης και της χωρας...
Anonimo ha detto…
Όταν το ΚΚΕ μιλήσει "αντικειμενικά" για τον Εμφύλιο, ο τελευταίος "θα έχει κλείσει την πόρτα"!