Παράνοια: η ελιά, το λάδι, το λιοστάσι...

Αυτόν τον καιρό λέγονται, ακούγονται και γράφονται πολλά γύρω από τη λεγόμενη "φραπελιά", τις ευεργετικές επιδράσεις του ζωμού από τα φύλλα ελιάς. Η συνήθης επιδερμικότητα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ έχει επιφέρει μια τραγελαφική εικόνα αδημονούντων, κυρίως απελπισμένων ανθρώπων που πάσχουν από διάφορες ασθένειες - τα φύλλα από λιόδεντρα έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε λαϊκές αγορές ή καταστήματα τροφίμων ενώ το νέο "νερό του Καματερού" προκαλεί παραλήρημα που θυμίζει τριτοκοσμικές κοινωνίες έμπλεες από δεισιδαιμονίες, γιατροσόφια, μαντζούνια και λοιπά "μαγικά". Ωστόσο, καταγόμενος από δύο ελαιοφόρες περιοχές, ο υπογράφων τούτο το ιστολόγιο αναρωτιέται για την καθυστερημένη κινητοποίηση του επιστημονικού κοσμου, του υπουργείου Υγείας και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών. Ενώ η κατάπτυστη ΕΡΤ των "φεστιβάλ τραγουδιού" και των "Eurovision" πριμοδοτεί τη φθήνεια με εκπομπές τύπου Αννας Δρούζα (τα ακούτε κύριε συνάδελφε και διευθυντά Παναγόπουλε;!).

Η συνάδελφος Σοφία Νέτα, στο σημερινό φύλλο της "Ελευθεροτυπίας", παραθέτει μια ψύχραιμη και εμπεριστατωμένη ρεπορταζιακή εκδοχή του ζητήματος, που αναδημοσιεύεται εδώ με την άδειά της:

Αλλεργικό σοκ και διαταραχές από τα μαντζούνια της ελιάς

«Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αποδεδειγμένη αντικαρκινική δράση του χυμού από τα φύλλα της ελιάς», βεβαιώνει τους ασθενείς η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, που σε ανακοίνωσή της «καταδικάζει το εμπόριο ελπίδας που γίνεται από επιτήδειους και άσχετους, σε βάρος της υγείας των αρρώστων με καρκίνο».

Το Δ.Σ. της Εταιρείας θεωρεί «καταστροφική τη διακοπή της θεραπείας που παρέχεται από ειδικούς ογκολόγους» και διατηρεί, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση της υγείας του Ελληνα ασθενή με καρκίνο.

Οπως ανέφεραν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, υπήρξαν καταγγελίες από Συλλόγους Καρκινοπαθών για ασθενείς που σταμάτησαν τις θεραπείες τους για να πιουν τον χυμό από φύλλα ελιάς, ενώ τόνισαν ότι δεν έχουν μελετηθεί η τοξικότητα αυτού του χυμού και οι παρενέργειες που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα η χρήση του. Ανέφεραν ότι ήδη ένας ασθενής που ήπιε τον χυμό νοσηλεύθηκε με αλλεργικό σοκ, ενώ πολλοί παρουσίασαν γαστρεντερικές διαταραχές.

Τέλος, τα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας έκαναν έκκληση στα ΜΜΕ να σταματήσουν να προβάλλουν το θέμα και να ασχοληθούν με τα πραγματικά επιτεύγματα της επιστήμης στη μάχη κατά του καρκίνου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/02/2007

Commenti

oistros ha detto…
Ευτυχώς, έχει κι η δημοσιογραφία τις αντιστάσεις της. Ακόμα :)
Στην Κρήτη μάδησαν τα λιόφυτα τις προηγούμενες μέρες .. καιρού επιτρέποντος.
JustAnotherGoneOff ha detto…
Συνάδελφος, συνάδελφος ο κούλης ανταγωνιστικούλης (που λέει η συνάδελφός σας κα Πετρούτσου), αλλά το θάρρος όσο και το κύρος της δημοσιογραφίας φαίνεται δυστυχώς καταρρακωμένο από τέτοιες "εξαγορασμένες" περιπτώσεις.

ΥΓ Η Άννα Δρούζα θεωρείται κι αυτή "συνάδελφος"; Και αφού είναι η ηθική αυτουργός της πρόσφατης αδελφοκτονίας, γιατί όλοι σιωπούν;
SILIO D'APRILE ha detto…
justanotheroneoff - φυσικά και δεν λογίζεται συνάδελφος η περί ης ο λόγος κυρία. Αλλο βούρτσα, άλλο ...ούτσα. Δεν ξέρω τι εννοείτε "εξαγορασμένο". Η δημοσιογραφία είναι ένα ακόμη επάγγελμα με τους θετικούς και τους αρνητικούς φορείς της. Συμφωνείτε;

οίστρος - απ' όσο έμαθα, στην Αχαϊα και τη Μεσσηνία δεν συνέβη κάτι ανάλογο με την Κρήτη.