Διηγήματα... στο "Εναστρον"

Το βιβλιοκαφέ ΕΝΑΣΤΡΟΝ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν σε βραδιά ποίησης
με αφορμή την έκδοση της νέας ποιητικής συλλογής
της Γιώτας Αργυροπούλου
ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
το Σάββατο, 29 Μαΐου 2010, στις 8:00 μ.μ.,
στο βιβλιοκαφέ ΕΝΑΣΤΡΟΝ
(Σόλωνος 101, Αθήνα)
Θα μιλήσει ο Βασίλης Ρούβαλης, ποιητής-δημοσιογράφος.
Η Γιώτα Αργυροπούλου θα συνομιλήσει με το κοινό για το ποιητικό της έργο.
ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η ΚΡΙΤΙΚΗ
Λέω πως ανεβαίνει μέσα από τη λαλιά της Αργυροπούλου ένας κόσμος αρχέγονος που την περιέχει αλλά και την ξεπερνάει ως υπαρξιακό βίωμα. Γι’ αυτό και η ανάκληση του παρελθόντος που γίνεται σε αρκετά της ποιήματα ουσιαστικά δεν είναι παρελθόν, αλλά ένας καθρέφτης του παρόντος που εντούτοις είναι βυθισμένος στο σώμα της, ως άλλος εαυτός, και καθρεφτίζει δέντρα και πουλιά χωρίς να χρειάζεται πάντοτε να υπάρχουν δέντρα και πουλιά κοντά της.
Αλέξης Ζήρας, Poeticanet, τεύχος 8
Περιεκτική, συσταλτική, ανθρωποκεντρική, η γραφή γνωρίζει πολύ καλά τα εκφραστικά της όρια. […] Η δωρική λιτότητα των εκφάνσεων παραπέμπει ευθέως ορισμένες φορές σε ό,τι κατά κανόνα διακρίνει τα εύστοχα επιγράμματα.
Γιώργος Βέης, Κριτική, τεύχος 6
Γενικά, θεωρώ ότι το κατόρθωμα, εξαιρετικά δυσεύρετο στις μέρες μας, της Αργυροπούλου είναι ότι, ενώ οι στίχοι της είναι φορτισμένοι με υποβλητική μαγεία, ο αναγνώστης δεν χάνει και την έλλογη επαφή μαζί της.
Μ. Γ. Μερακλής, Index, τεύχος 28
Η φωνή της Αργυροπούλου είναι λυρική, ελεγειακή μάλλον, ειλικρινής και αυθεντική, υγρή σε καιρούς ξηρασίας και μοντερνιστικής έξαρσης, Αξιοποιεί σωστά την ποιητική κληρονομιά και συνεχίζει από το δικό της κλαδί το τραγούδι της αρχαίας αηδόνας.
Ανθούλα Δανιήλ, Η Καθημερινή
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΡΙΑ
Η Γιώτα Αργυροπούλου γεννήθηκε στους Κωνσταντίνους Μεσσηνίας. Σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ζει στην Καλαμάτα. Έργα: Τοιχογραφία της άνοιξης (Καστανιώτης 1998, 1999 - ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2006, συμπληρωμένη έκδοση 2010) Νερά απαρηγόρητα (Πλανόδιον 2004, 2009), Διηγήματα (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2010). Ανέκδοτα ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά: Νέα Εστία, Εντευκτήριο, Λέξη, Πλανόδιον, Νεφούρια, Πάροδος, Εμβόλιμον, Παρέμβαση κ.α. Κριτικές για το έργο της έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα λογοτεχνικά και φιλολογικά περιοδικά.

Commenti