Κατοχή-Πολυτεχνείο-Αγανακτισμένοι

Συνειδητή επιλογή είναι η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων κι όχι ενστικτώδης ή αυθόρμητη ενέργεια, υποστήριξε ο Μανώλης Γλέζος σε χθεσινή του συνέντευξη στον ρ/σ "Στο Κόκκινο 105,5". "Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό επειδή συνεχώς ακούω να λένε οι αυθόρμητες κινητοποιήσεις στην πλατεία Συντάγματος. Θεωρώ ότι είναι η πιο συνειδητή ενέργεια που έχει γίνει από τόσο πολύ κόσμο από την εποχή της Κατοχής, από το Πολυτεχνείο" σημείωσε χαρακτηριστικά το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς.

Αναλύοντας περαιτέρω τη σκέψη του, είπε ότι "όσοι δεν είχαν σχέση με αυτό το λαϊκό κίνημα, που έγινε δηλαδή χωρίς τη δική τους επινόηση, έμπνευση, εντολή, διαταγή, το ονόμασαν αυθόρμητο: Δηλαδή γίνεται μια προσπάθεια υποβιβασμού στο επίπεδο των ενστίκτων".

Και συνέχισε: "Όταν δηλαδή ο πολίτης εγκαταλείπει την καρέκλα του, την αδιαφορία του και σηκώνεται από την καρέκλα και πάει στην πλατεία να διαδηλώσει δίπλα τους συναδέλφους του, τους συντοπίτες του, στους συμπολίτες του, εναντίον των μέτρων που έχουν χαλκευτεί και εκτοξεύονται εναντίον του, δεν είναι 'συνειδητή' ενέργεια, 'είναι ενστικτώδης' και ενέργεια 'αυθόρμητη'".

Ο Μ. Γλέζος που την Παρασκευή θα μιλήσει στην πλατεία μετά από την πρόσκληση της λαϊκής συνέλευσης του Συντάγματος, αναφέρθηκε επίσης στον πολιτικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν έχει πολιτικό στόχο:

"Όταν λένε ότι δεν θα φύγουμε αν δεν φύγει η κυβέρνηση, η τρόικα, το χρέος, δεν είναι πολιτικός στόχος αυτό; Τριπλός πολιτικός στόχος, συγκεκριμένος, άμεσος και κατά τη γνώμη όλων αυτός που απαιτεί ο τόπος. Να φύγει η κυβέρνηση, που σαν εντολέας της τρόικας μας δημιουργεί συνεχώς χρέη για να ξεπληρώνει τα χρέη".

[Αναδημοσίευση από την "Αυγή", 15/6/2011]

Commenti