περιοδικό ΜΟΝΟ, η απάντηση στη μονοφωνία...

Το ΜΟΝΟ είναι ένα νέο 15ήμερο περιοδικό για την πολιτική, την κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό. Ανεξαρτησία, πολυφωνία, αντικειμενικότητα, τόλμη και διαφάνεια αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της έκδοσης.

Μία προσπάθεια έμπειρων αλλά και νέων δημοσιογράφων για αξιοπρεπή εργασία στον χώρο της ενημέρωσης. Όλοι οι συντελεστές, δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και γραφίστες συμμετέχουν ισότιμα στη διαμόρφωση της ύλης του περιοδικού.

Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε ένα βήμα ανεξάρτητης ενημέρωσης, που αντιτίθεται στο τοπίο της σχεδόν ολοκληρωτικής εξάρτησης των ΜΜΕ από επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα.
Ταυτόχρονα αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε με όρους ισότιμης συμμετοχής όπου όλοι οι συντελεστές συνεισφέρουμε στο κόστος αλλά και μοιραζόμαστε τα ενδεχόμενα κέρδη της προσπάθειάς μας στα πρότυπα μιας κολεκτίβας της ενημέρωσης.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1ου τεύχους:

ΘΕΜΑ: Ο εκσυγχρονισμός ως πρελούδιο της χρεοκοπίας, του Αδάμ Γιαννίκου. Μια αναδρομή στην ρητορική των εκσυγχρονιστών και των "εκσυγχρονιστών" από τη δεκαετία του '80 μέχρι σήμερα.

Τα δύο Μ της οικογένειας Παπανδρέου, από το βρώμικο '89 ως σήμερα, από την Βασιλική Σιούτη. Η επιχειρηματική διαδρομή των κυρίων Μαργέλλου και Μουρκογιάννη.

Όταν οι ίδιες οι τράπεζες "αδυνατούν" να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, από τον Χρήστο Ιωάννου. Μια οπτική του "κουρέματος" από την ανάποδη, άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Συνέντευξη Κώστας Δουζίνας: "Το μνημόνιο ολοκληρώνει την καταστροφή του κοινωνικού μας ήθους". Ο αντιπρύτανης του Birkbeck College του πανεπιστημίου του Λονδίνου μιλά στον Γιάννη Κιμπουρόπουλο με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου.

Ανάλυσέ το: 2012, Μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Μια πολιτική ανάλυση του Τάσου Τσακίρογλου για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

ΜΟΝΟ...κομματα, το πολιτικό δεκαπενθήμερο μέσα από τα μάτια του Δολερού.

Χρέος: Μια εισαγωγή 5000 ετών, από τον Γιάννη Μπαμπούλια, με βάση το βιβλίο του Graeber.

Γράμματα στην κόρη μου: Έχουμε πόλεμο. Τα ανεπίδοτα γράμματα του ΚΙΜΠΙ.

Η πολιτική διαμαρτυρία στην Ελλάδα της κρίσης, από τον Σπύρο Παπαδόπουλο (Βυτίο). Ένα χρονικό από τον Δεκέμβρη του 2008 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2011.

Μπορούν να γίνουν φίλοι μας οι καπιταλιστές, από την Επιστήμη Μπινάζη. Μια άλλη προσέγγιση της επιχειρηματικότητας σε τρία βήματα.

Εργασιακά Θέματα, από τον Τάσο Πετρόπουλο. Μια επίκαιρη ματιά στην εργατική νομοθεσία και τις πρόσφατες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Άνθρωποι που ξέρω: Μαρία Πέτκοβα, 52, οικιακή βοηθός. Η Βίκυ Στρατάκη παρουσιάζει την απίστευτη πορεία της ζωής ενός ανθρώπου που ζει δίπλα μας.

Όταν το ίντερνετ έκανε απεργία/ SOPA και PIPA, ανάλυση από τον Μιχάλη Καλαμαρά για την αντίδραση της Wikipedia και άλλων στην προσπάθεια ελέγχου του διαδικτύου.

Union Berlin, από την ομάδα HUMBA! Μια εναλλακτική επένδυση στο μέλλον ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου, από τους ίδιους τους οπαδούς του.

Τέχνη και κρίση, κείμενα για τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη μουσική και τον χορό σε περιόδους κρίσεις από τους Λευτέρη Αδαμίδη, Ειρήνη Μουντράκη, Άγγελο Κυρούση, Μάρκο Φράγκο.

Αποχαιρετισμοί: Θόδωρος Αγγελόπουλος και Αργύρης Χιόνης

Η απώλεια της λαϊκότητας - συνέντευξη του Χρήστου Οικονόμου. Από τον Κώστα Καραβίδα και τη Μαρία Μπακοπούλου.

και πολλά άλλα στις 80 γεμάτες σελίδες του πρώτου τεύχους.

Στο ΜΟΝΟ συμμετέχουν οι Λευτέρης Αδαμίδης, Αδάμ Γιαννίκος, Γιάννης Gizmo, Δολερός, Χρήστος Ιωάννου, Μιχάλης Καλαμαράς (eAnagnostis.gr), Κώστας Καραβίδας, Γιάννης Κιμπουρόπουλος (ΚΙΜΠΙ), Άγγελος Κυρούσης (Loan me a dime), Νεκτάριος Λαμπρόπουλος, Άννα Μαρτίνου, Ειρήνη Μουντράκη, Μαρία Μπακοπούλου, Γιάννης Μπαμπούλιας, Επιστήμη Μπινάζη, Σπύρος Παπαδόπουλος (Το Βυτίο), Τάσος Πετρόπουλος, Γιάννης Πλιώτας, Βίκυ Στρατάκη, Βασιλική Σιούτη, Τάσος Τσακίρογλου, Βίκτωρας Τσιλώνης (Intellectum), Μάρκος Φράγκος, HUMBA!

Στο πρώτο τεύχος συνεργάστηκαν με το ΜΟΝΟ οι Εμμανουήλ Παπαδόπουλος, Βασίλης Ρούβαλης, Αγγελική Πούλου, Τηλέμαχος Τσαρδάκας και ο Μανόλης Ζουλάκης.

Τον σχεδιασμό του περιοδικού και του λογοτύπου έχουν αναλάβει οι ταλαντούχοι γραφίστες του Keik Bureau (
http://keikbureau.gr/).

Το πρώτο μας τεύχος κυκλοφόρησε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας (Πρωτοπορία, Πολιτεία, Ιανός, Φαρφουλάς, Αλφειός, Εναλλακτικόν, Ναυτίλος, Έναστρον και σε περίπτερα και κέντρα Τύπου στην Αθήνα και όλη την Ελλάδα.
Διαστάσεις περιοδικού: 20,5Χ26,5 cm
80 τετράχρωμες σελίδες
Τιμή λιανικής: 2,90 ευρώ
20.000 αντίτυπα
Σημεία διανομής: Πανελλαδικά σε περίπτερα, κέντρα Τύπου, επιλεγμένα βιβλιοπωλεία
Το περιοδικό ΜΟΝΟ εκδίδεται από τις Εκδόσεις Χαραμάδα για λογαριασμό της κολεκτίβας ΜΟΝΟ.

Commenti